Tisztelt Balmazújvárosiak!

Szabó Orsolya vagyok, 49 éves, elvált, két nagykorú fiú édesanyja. Német nyelvoktató, általános iskolai tanító, és gazdasági informatikus végzettségeim vannak, de lassan 15 éve már vállalkozóként dolgozom. Online tanfolyamokat készítek, a saját online iskolámban tanítok felnőtteket, emellett különféle digitális kivitelezési munkákat is végzek ügyfelek részére (weboldalakat, webshopokat, komplett automatizált online rendszereket készítek).
Jó ideje írok, tájékoztatok is nyilvánosan, főleg közügyekről, mostanában leginkább a helyi közügyekről.

Fiatalabb koromban többféle munkakörben is dolgoztam. A nagyobbik fiam születése előtt és után tanítottam két évben a balmazújvárosi Kalmár Zoltán Általános Iskolában. Ezután a debreceni SZÜV Zrt.-hez kerültem oktatásszervezőnek, ahol sokféle szervezési, adminisztrációs, tárgyalási feladatom volt.
Innen pár év múlva oktatási – és vizsgaközpont vezetőnek kértek fel az Albacomp Zrt. debreceni kirendeltségéhez, ahol egy személyben kellett ellátnom egy informatikai oktatással és ECDL vizsgák szervezésével foglalkozó központ mindenféle feladatát. Részt vettem pályázatok írásában, oktatások szervezésében, szerződések kötésében, órarend tervezésben, és még sok más érdekes feladatkörben is helyt kellett állnom – ezt a munkát nagyon szerettem.

Sajnos kb. másfél év után a cég néhány vidéki központját bezárta, köztük a debrecenit is. Ezután Balmazújvároson a Belnico fémipari cégnél lettem titkárságvezető, ezzel párhuzamosan vállalkozóként a KÖBE biztosítási képviselőjeként is tevékenykedtem, és egy helyi hirdetési kiadványt is üzemeltettem. Titkárságvezetőként szabad kezet kaptam az adminisztrációs rendszer kialakítására, a titkárság teljes körű működtetésére. Megszerveztem az akkor még hiányzó archiválást, rendszereztem és kereshetővé tettem a korábbi évek “összeborogatott” anyagait, tolmácsoltam és leveleztem a német partnercégek felé, informatikailag egyszerűsítettem a folyamatokat, vezettem a titkárságot. Bár itt is nagyon szerettem dolgozni, bő egy év után a cég fizetési nehézségei miatt felmondtam.

Ezután pár évig egy divatékszer értékesítéssel foglalkozó vállalkozás értékesítője, majd hamarosan régióigazgatója lettem, főállású vállalkozóként. Itt nagy csapattal dolgoztam együtt, és a munkatársak szakmai és számítástechnikai képzését is végeztem. Végül 2015-ben döntöttem úgy, hogy a magam ura leszek, és elindítottam a saját oktatási és kivitelező vállalkozásomat, amiben mai napig főállású vállalkozóként dolgozom.

Korábban nem foglalkoztam politikával, nem voltam soha sem tagja, sem szimpatizánsa egyetlen pártnak sem. Országunk eseményei miatt pár éve elkezdtem jobban odafigyelni a megtapasztalható dolgokra, és sokszor írtam országos történésekkel kapcsolatban. Bő egy éve annak, hogy a helyi eseményeket is nyomon követem, és megírom a tapasztalataimat, meglátásaimat, véleményemet. Civil helyi önkéntesként a Közösen Balmazújváros Egyesület keretében is lassan másfél éve részt veszek sok önkéntes munkában, és a helyi kezdeményezések, köztük a lakossági véleménykifejező tüntetések szervezésében is aktívan közreműködtem.

Ha egy évvel ezelőtt is még valaki azt mondja nekem, hogy indulni fogok helyi képviselőként, biztosan csak nevetni tudtam volna ezen, olyannyira nem volt sem tervemben, sem szándékomban ilyesmi. Nagyon kényelmesen megvagyok a saját kis vállalkozásommal, apránként kialakítottam magamnak a nekem megfelelő független, főnök-mentes munkakörülményeimet. Mindig is arra törekedtem és törekszem, hogy sokaknak hasznos tevékenységet végezzek, az évek során több ezer embernek tudtam segíteni különböző problémái megoldásában. A munkáimmal elegendő pénzt keresek, ezért sem pénz-, sem pozíció- vagy előnyszerzés nem motivált az önkéntes tevékenységeimben. Mint ahogy abban sem, hogy végül engedve a több felől érkező kérésnek, rábeszélésnek – elvállaljam a képviselőjelölti megmérettetést.

Az egyik, ami mellett sosem tudtam elmenni szó nélkül, az az emberek szándékos megtévesztése. Ez ellen mindig is igyekeztem tenni a magam eszközeivel. Bejegyzésekben, hírlevelekben, oktatóanyagokban hívtam fel évek óta a figyelmet az interneten terjedő átverésekre, csalásokra, könyvet is írtam ilyen témában.

Mára sajnos a mindennapjaink része lett az országos médiában a tudatos politikai hírhamisítás, és a karaktergyilkosság. Videókban, bejegyzésekben, cikkekben őrületes összegek elhirdetésével terjesztenek hazugságokat külön erre szakosodott szervezetek, emberek. Pár év alatt teljesen lezüllesztették ezzel a közbeszédet, a kommunikációt, az emberi morált és az emberi kapcsolatokat. És mindehhez nemrég megjelent a mesterséges intelligencia veszélye is, ami számtalan előnye mellett, sajnos újabb és sokkal súlyosabb hírhamisítási visszaéléseket is lehetővé fog tenni, becsapva a gyanútlan embereket.

Amikor helyi szinten, lakosok által választott képviselőktől is közvetlen közelből megtapasztaltam ezt a fajta szándékos hírhamisítást és megtévesztést, az adta nekem a kezdő lökést, hogy elkezdjek helyi dolgokkal kapcsolatban is írni. Célom eddig is az volt, és ezután is az lesz, hogy tényekkel, bizonyíthatóan cáfoljam a terjesztett hazugságokat. Hogy a bonyolultabb, összetettebb dolgokról is érthető nyelven, érthető formában tájékoztassam a lakosokat. Mert hiszek abban, hogy mindenkinek joga van a hiteles és megbízható, ugyanakkor egyszerű, érthető, hétköznapi nyelvre lefordított, és ellenőrizhető információkhoz. Csak így lehet reálisan megítélni mind a helyi, mind az országos eseményeket.

Egyik fő célom képviselőként a városi közbeszéd normalizálása, a mindennapi kommunikáció visszaterelése a normális mederbe. Borzasztó azt látni, hogy a nevüket sokszor nem is vállaló emberek a közösségi média lehetőségeit kihasználva, bárkiről, bármit, bármilyen stílusban terjeszthetnek. Hogy bizonyítékok nélkül, következmények nélkül rágalmazhatnak bárkit. Hogy egyes emberek, egyes választott képviselők olyan stílust, olyan hangnemet engednek meg maguknak mind a képviselőtársaikkal, mind a hivatali dolgozókkal, mind a lakosokkal szemben, ami normális ember számára elfogadhatatlan.

Sajnos, a politika sokkal jobban átszövi a mindennapjainkat, mint az kívánatos lenne. Úgy gondolom, a különböző véleményekkel, a különböző világszemlélettel alapvetően nem lenne baj. Mert a történelem folyamán az eltérő vélemények ütköztetése, a dolgok megbeszélése, a kompromisszumok megkötése vitte mindig előrébb az emberiséget.

A baj azzal van, hogy a politika az eszközévé tett minket. Az egyes pártok, eszmék képviselői saját érdekeik mentén manipulálják az embereket, hamisítják kedvük szerint az információkat. Kihasználják azt, hogy az átlag ember nem tud, nem akar sok időt szánni például a jogi szövegek értelmezésére, a hosszabb, összetettebb események, történések időrendi nyomon követésére, az összefüggések átlátására. Mindezek kitűnő alapot adnak a megtévesztéshez, a gyűlöletkeltéshez, a rágalmak terjesztéséhez. Mindezek miatt mára odáig jutott városunk közélete is, hogy az egyes nézetek képviselői szinte hadban állnak egymással, néhány manipulátor gátlástalan ténykedésének következtében.

Az életben mindennek: a véleményünknek, a kapcsolatainknak, minden döntésünknek az alapja valamilyen információ. Nem mindegy hát, hogy az információk, amikhez hozzájutunk, azok hitelesek-e vagy sem.
Az országos kommunikáció javításáért, tisztításáért nem túl sokat tudunk tenni. De hiszek abban, hogy helyben tehetünk ezért.

Mi lakosok, igenis felelősek vagyunk azért, hogy milyen információkat fogadunk el és honnan. Felelősek vagyunk azért, hogy elvárjuk, megköveteljük a nyilvánosan megnyilatkozóktól a tényekkel alátámasztható, igazolható információk átadását. Felelősek vagyunk azért, hogy ne fogadjunk el, ne terjesszünk megalapozatlan rágalmakat, hogy ne vegyünk részt a politikai karaktergyilkosságokban. Hogy ne ellenségként kezeljük a másik oldalt, hanem próbáljunk visszatérni a korábbi normális, jó szomszédi kommunikációhoz. Hogy próbáljuk újra megteremteni a tiszteletteljes kommunikációs légkört. A másik véleményét is meghallgatva, kulturáltan, megalapozott tényeket, érveket normális hangnemben ütköztetve, és ne rágalmakkal, ne gúnyolódásokkal, ne lejáratásokkal akarjuk meggyőzni a másikat az igazunkról.

Másik célom a közösségi összefogás erősítése, a közösségi programok fejlesztése, a közösséget szolgáló, akár újszerű ötletek megvalósítása a városban. Mert egy város csak akkor tud megfelelően fejlődni, ha a lakosai egy irányba tolják a szekeret. Ha kellően erős a lakosok közti segítőkészség, az összefogás, a közös tenni akarás a közös célok érdekében.

A tisztességes, átlátható, nyílt városvezetésben hiszek, ahol mindenki tudja, mi a dolga és kötelessége, és a közösségért dolgozik, nem az egyéni érdekeiért, nem a saját zsebére. Olyan városvezetést szeretnénk megteremteni, amiről a város lakosai tudhatják, hogy jó kezekbe adták a város dolgainak intézését. Ahol értük, és nem valamelyik politikai párt vagy személy érdekeiért, nem a lakosság érdekei ellen folyik a munka.

Kérem, hogy ha egyetért ezekkel a célokkal, támogasson engem képviselőjelöltként.

Tisztelettel:
Szabó Orsolya

Felső